Prečenje Savinjskih alp, Slovenija

(04-05.06.2011)

 

Mesec Maj se nekako šteje za uradno poletno gorniško sezono, Junij pa naj bi bil že primeren za obisk gora (za navdušence poletnih tur), čeprav so Alpe v tem mesecu še vedno obdane s velikimi zaplatami snega. Boštjan in Boris, člana ŠD GB, sva v začetku meseca opravila lahko turo po Savinjskih Alpah (predvsem za nabiranje kondicije). Iz Logarske doline mimo Frichaufovega doma na Okrešlju sva v lahkotni hoji obiskala Kočo na Kamniškem sedlu, ki bo v prihodnjem mesecu dobila povsem novo preobleko. S pomočjo evropskih sredstev koča počasi dobila novo notranjo podobo.


Pogled z vrha Planjave na Okrešelj in slap Rinko (izvir Savinje) v ozadju Mrzla gora


Z Kamniškega sedla se odpraviva na vrh Planjave, kjer naju čaka za trenutek lep razgled v Logarsko dolino in okoliš, vendar se vreme v parih minutah spremeni, zajame naju megla in temni oblaki. Tako se v hribih dela vreme.


Temni oblaki se zgrinjajo nad nama.


...ti kr sliki, najlepšo fotko kasnej izberem…


Plan je bil prečenje celotnih Savinjskih Alp, vendar nama ga je pokvarila manjša ploha, tako da sva nadaljevala v smeri proti Domu na Korošici. Glede na najino pozno uro odhoda, sva zaradi bližanja noči prespala. Pred mrakom sva odhitela še na bližnji hribček, Lučki dedec.


Kocbekov dom na Korošici iz Lučkega dedeca.

Zjutraj sva nadaljevala v smeri Škarij pod Ojstrico proti Klemenči jami, kjer naju je čakal slastni jabolčni štrudl.Ojstrica, levo Škarje


Boris se je pred tem še povzpel na Lučko Brano in tako delno zapolnil načrtovano prečenje Savinjskih Alp.


Lučka Brana, v ozadju Ojstrica

B.KERLE

mouseover