Pollux 4092 m in Castor 4228 m, Italija

(03.08. - 07.08.2012)

 

Dolgo načrtovana tura v Peninske Alpe, del pogorja mogočne Monte Rose, ki meji med Italijo in Švico, je končno uvidela svoj cilj. Cilj sta bila »dvojčka«, Pollux in Castor, imenovana po Geminih dvojčkih iz rimske mitologije.

V jutranjih urah prvega vikenda v avgustu 2012 smo člani ŠD GB povzpeli proti visokogorski koči, Guide Val d`Ayas 3420 m, končnemu izhodišče za osvojitev »dvojčkov«. Pot je vodila po slikoviti ledeniški dolini val d`ayas, do koče Mezzalama 3036 m, cca. 4 ure, od tod pa še cca. 2 uri do koče Guide Val d`Ayas, njena lokacija nas je že na sami poti presenetila, zgrajena je namreč na skalnem stolpu, pot do nje je primerna za pohodnike samo v kopnem času. Tu prespimo.

V zgodnjem oblačno-meglenem jutru se odpravimo v dveh navezah po velikem ledeniku, skozi sisteme ledeniških razpok, imenovanem Grande Verra Glacier do sedla »križišča poti« Passo di Verra 3846m. Vreme je spreminjalo svoj izgled iz sekunde v sekundo, vzpon na goro Pollux s skupnim soglasjem dveh navez nadaljujemo. Vstop v smer nam otežuje gosta megla, ponoči novozapadli sneg in mrzel veter, ki vodne kapljice megle spreminja v led na skalah. Po večkrat izgubljeni smeri in zahtevnemu plezanju, stojimo pred ključnim delom smeri na višini skoraj 4000 m. Vremenske razmere se nenadoma močno poslabšajo, začne snežiti, piha mrzel veter. Smer primerno dodatno zavarujemo, saj so obstoječe vrvi obdane z ledom in neprimerne za uporabo. Dva člana sta že na grebenu, druga dva sta v steni, tretja čakata za vstop. Iz megle oziroma oblakov se začne nenadoma bliskati in grmeti, veter se še okrepi tako da je govorna komunikacija zdaj onemogočena, začne še intenzivneje snežiti. Iz poledenele stene se dva spustita v kamin in začasno bivakirata, dva na vrhu sta prepuščena usmiljenju narave, tretja dva se odločita za spust v dolino. Nevihta se po 30 min umiri, po prestali drami osvojimo vrh Polluxa 4092 m v gosti megli in močnem vetru štirje člani. Spustimo se po smeri vzpona z »abzajlom«. Premraženi in izmučeni po 9 urah sedemo za mizo v koči in analiziramo dogodke.

Po dogodkih na gori Pollux dorečemo možnost vzpona na sosednji Castor. Odločitev pade na končan dan vzpona na Pollux, v zelo občasno jasno-meglenem jutru se odpravimo na sedlo Passo di Verra 3846 m, od tam na Castor. Pri vzponu na Castor nas je spremljal razmeroma močan mrzel veter, gosta megla pa nam je zakrivala pogled na dolino Valle d`Ayas. Vrh Castorja smo osvojili v megli, hiter spust nam je prihranil nekaj dežnih kapljic, ki so namakale že tako razmočeno gaz na ledeniku Grande Verra Glacier. Razmočena gaz je pod Robijevo težo popustila, zabingljal je nad ledeniško razpoko. Potrebno je bilo hitro posredovanje ostalih, da smo ga izvlekli in preprečili najhujše, čeprav le dobrih 30 m pred varnim zavetjem koče Val d`Ayas.

B.KERLE


Kraj Saint Jacques – izhodišče


Prvi pogled na ledeniško dolino


Ledeniško jezero


Proti koči Mezzalama


Koča Mezzalama 3036 m


Lep izbor za postavitev koče


Vstop v smer


Del poti


Poledenele skale


Prvi ključen del smeri in


drugi ključen del.


Vrh Polluxa 4092 m


Abzajl detajl


Castor


Vrh Castorja 4228 m

mouseover