Gubno, 2403 m, Slovenija

Stenar, 2501 m, Slovenija

(28.01.2012)

 

Nedavni konec tedna nam je spet postregel z lepim vremenom, ki smo ga trije čani ŠD GB izkoristili za obisk gora. Julijske alpe so nas vabile v svoje nederje, Stenar 2501m in manj poznani vrh Gubno 2403m pa sta bila cilja. Dolina Vrat je bila naše izhodišče, bivak IV na Rušju pa prenočišče.

Gubno:

Sobotni dan smo izkoristili za vzpon na Gubno. Povzpeli smo se po njegovem severovzhodnem grebenu na vrh in sestop po grapi v vzhodni steni do bivaka IV. Vzpon je postregel z plezanjem v snegu in kopni skali, predvsem vršnji del zelo izpostavljenega grebena (del Kriške stene) je bil zahteven, sam vrh pa lahko dostopen, v zimskem času je to tudi pogosto turnosmučarska destinacija. Sestop smo opravili v grapi vzhodne stene, hitri sestop so nam omogočile odlične snežne razmere. Gora je zaradi manjznanega imena redko obiskana, nam pa je postregla mnogo užitkov.

Stenar:

Nedeljsko mrzlo jutro iz bivaka IV je postreglo z morjem jutranje megle v dolini in soncem obsijane zasnežene vrhove v okolici. Iz bivaka IV smo se preko Stenarskih vratc povzpeli na Stenar. Med potjo se je gora za daljši čas zavila v meglo, močan veter nam je želel prekrižati načrte in preprečiti vstop skozi Stenarska vratca, vendar je bila želja močnejša. Močan veter nas je spremljal vse do vrhnje prečnice, med tem se je gora otresla megle in nam na vrhu ponudila prečudovite razglede na Triglav in njegovo mogočno severno steno pod njem. Sestop smo opravili čez Sovatno v dolino vrata.

B.KERLE

Oče - Triglav nekje ob poti proti Bivaku IV.

Čez rušje proti Bivaku IV.

Megla v dolini, ki jo je nekdo rezal.

Bivak IV v rušju.

Iz Bivaka proti Gubnem.

Detajl v steni I.

Detajl v steni II.

Vrh Gubnega, 2403 m.

Sestop iz vzhodne stene Gubnega.

Popoldanski pogled na severno steno Stenarja.

Jutranji pogled v morje megle iz Bivaka IV.

Stenarska vratca.

Prečnica v Stenarju.

Vrh Stenarja, 2501 m.

Razgled na Razor.

Spust s Stenarja.

Spust v Sovatno

na vrh

mouseover