Triglavski dom na Kredarici, 2515 m, Slovenija

(12.01.2013)


Kot vsako leto smo si tudi to zadali nove gorniške cilje, na katere pa se je potrebno pripraviti. Ker nimam izkušenj z zimskimi razmerami v gorah, sva se z Zoranom odločila, da se najprej povzpneva do Kredarice. Na pot sva se podala že zgodaj zjutraj. Tako sva na izhodišče prispela nekaj po šesti uri. Ker pa je bila cesta v dolino Krme poledenela, sva morala avto pustiti kak kilometer pred načrtovanim izhodiščem.

Pot naju je vodila čez gozd, ruševje, do travnate ravnice imenovane Vrtača, kjer sva imela prvi krajši postanek. Tukaj so se prikazali prvi sončni žarki, ki so obsijali okoliške vrhove. Nadaljevala sva vse do pastirskega stanu, kjer sva si nadela dereze in nadaljevala pot proti najinemu cilju. Vzpon sva nadaljevala čez Kalvarijo in po štirih urah in trideset minut dosegla cilj. Ob poti so se nama odpirali čudoviti razgledi na vrhove Karavank in Kamniško-Savinjskih Alp, dolina pa je bila v megli.

V koči je bila gneča, saj so bile razmere za zimski obisk gora idealne. Nekateri gorniki pa so se pripravljali za vzpon na Triglav. V koči sva se okrepčala in spočila ter se ob dvanajstih podala v dolino. Zdi se mi, da je pot v dolino vedno daljša, vendar sva do avtomobila prišla v treh urah in pol.

Najino zimsko turo sva zaključila z obiskom turistične kmetije pri Psnaku v Radovni. Domače vzdušje in dobra hrana sta tu še vedno doma.

M.MAUČIČ

POVZPNEMO SE NAD OBLAKE

PRVI ŽARKI


SAMOTAR


POGLED NA DRUGO STRAN


PROTI VRHU

POGLED NA TRIGLAV

TUDI JAZ SEM TUKAJ


NA KREDARICI

ŠE MALO PA BOMO PRI AVTU


DRSALIŠČE ALI CESTA?

 

mouseover