Hochalmspitze, 3360 m, Avstriija

(02.04.-03.04.2016)

 

Letošnja turna sezona v Alpah je bila kratka, pa vseeno kar zadovljiva. Poleg turnih smukov, smo Gorniki izkoristili zimo tudi za lavinski tečaj, kjer smo se pod vodstvom Klemna Volontarja podučili o ustrezni uporabi lavinske žolne ter predvsem o ustreznem in učinkovitem reševanju, ko pride do plazu.
Za zaključek turne sezone smo se odločili za Hochalmspitze, za ledeno piramido z markantnim vrhom, kateri mnogi pravijo tudi kraljica Viskokih Tur. Enodneva tura je kar velik zalogaj, zato smo jo mi razdelili na dva dneva. Prvi dan smo se povzpeli do koče Villacher na 2194 mnv, drugi dan pa na vrh in potem direktno do izhodišča v dolini. Koča Villacher je neoskrbovana, zato je potrebno ključ po predhodni najavi  dobiti na alpinističnem odseku v mestu Gmund. Sama tura na vrh poteka čez obširen ledenik Hochalmkees, ki ima nekaj ledeniških razpok, zato previdnost, zlasti v pomladnih mesecih, ne bo odveč. S smučmi na sam vrh ni možno, zato smo jih pustili ob vznožju vršnega grebena in pot na vrh nadaljevali z ustrezno zimsko opremo. Vršnega grebena ni več kot za kakšnih 15 minut vzpona. Greben je na določenih mestih izpostavljen. Iz samega vrha smo imeli čudovite razglede na vrščace »čez pol Evrope.« Po fotografiranju na vrhu je sledil najboljši del ture, več kot 2000 višinskih metrov smučanja do samega izhodišča.

Z.DULAR


Snega je bilo ravno še toliko, da smo lahko začeli skoraj od avta. Naslednji dan, ko smo se vračali je tukaj že ružilo pod smučami. Izhodišče se nahaja na 1186 mnv.


Višje pa je snega še dovolj, čeprav manj kot v naših Alpah.


Novopečeni turaž Robert.


Majhna koča Villacher stoji na 2193 mnv. Tukaj smo prespali. Koča je neoskrbovana. Ključ od koče lahko ob predhodnem dogovoru dobite na alpinističnem odseku v Gmundu.


Sprva smo bili v koči sami, kasneje pa se nam je pridružilo še kakšnih deset turnih smučarjev. Mesto ob štedilniku je bilo najbolj zaželjeno.


Od koče Villacher smo krenili še v temi.


Kljub malce koprenasti oblačnosti je bil vzhod čudovit.


Ledenik Hochalmkees je obširen ledenik z nekaj ledeniškimi razpokami. Že res, da se vleče in vleče, vendar pa je zaradi tega ob povratku dlje časa luštno.


Višje ko smo bili, manj je bilo koprenaste oblačnosti. Tudi močan veter, ki je razpihal oblake je poskrbel, da so bili pogledi vse lepši.


Razgledi pa čez polovico Evrope.


Kamorkoli si se obrnil, vsepovsod vršaci...


In še...


In še...


Tudi naši najvišji v ozadju, so se lepo videli.


Ob vznožju grebena smo pustili smuči in se odpravili proti vrhu.


Vrh.


Po paši za oči pa je sledil najboljši del ture. Več kot 2000 višinskih metrov smuke. V zgornjem delu razmere perfektne, nekje na sredi rahlo skorjasto, vendar še vedno v redu...


Na vrhu temperature pod ničlo, spodaj pa skoraj poletne.


Bili smo: Andrej, Robi, Zoran, Boštjan in Branko.

na vrh

mouseover