IZLET S KOLESI V PODKUM

(03.04.2010)


View Larger Map  

Senovo - Brestanica - Gorenji Leskovec - Trnovec - Zabukovje nad Sevnico - Metni vrh - Sevnica - Orehovo - Breg - Radeče - Podkum - Radeče - Breg - Sevnica - Blanca - Brestanica - Senovo

103,00 km, t eff: 7:30:58, V povp: 16,97 km/h, V max: 64,07 km/h

Bili smo z leve: Boris, Branko, Zoran, Boštjan in Matej.

Ker je bila ta sobota v hribih vprašljiva (nevarnost plazov), smo se podali na "za plazove" manj nevarno turo in sicer s kolesi po Posavju - a ne po ravnini, ampak čez hribe nad Blanco in Sevnico, do Radeč.

Mrzlo aprilsko jutro je zjutraj na termometru kazalo okroglo ničlo in že na začetku smo imeli na rokavicah in hlačah polno ivja. Mimo brestaniške šole skozi Prižev dol proti Košenem vrhu. Ker pa je Lado še spal, smo se napotili naprej, mimo Presladola in Kališovca za Trnovec. Kmalu je sonce prebilo megleno skorjo in že nas je v hrbet grelo. Pot je bila zelo razgibana; najprej vzpenjanje in nato spuščanje. Tudi v Trnovcu smo se želeli ustaviti pri Josu na vikendu, pa je tudi on še spal. Do Zabukovja nas je naprej od Podvrha čakal še slaba dva kilometra dolg vzpon in na vrhu smo se odločili, da gremo kar do Laškega.

Na Košenem vrhu, kjer je bilo še vse okoli megleno in še vedno mrzlo.

Prvi jutranji žarki...

... so se prebijali skozi meglo in skozi veje starega sadovnjaka.

Kmalu smo proti Metnem vrhu na naši desni strani lahko videli greben Lisce. Na Metnem vrhu pa je sledil še kratek obisk pri Brankovem tastu. Po zelo lepem in dolgem spustu smo prispeli v Sevnico. Tam je bil na vrsti najprej panoramski pogled iz sevniškega gradu. Po razgledovanju pa smo jo mahnili naprej, proti Radečam. Tam smo imeli postanek v gostilni, kjer smo sklenili, da zaradi precej prometne in nevarne ceste za Laško, raje uberemo pot v ozko dolino, proti Podkumu.

Po grebenu smo kolesarili s pogledom na Lisco.

Na sevniškem gradu.

(levo) Po peš-poti navzdol, v staro Sevnico. (desno) Sevnica ima lepo urejene kolesarske poti!

HE Vrhovo in pogled iz Štajerske strani na zanimivo količino smeti!

V dolini Sopote smo bili navdušeni, kako idilična je cesta, ki se vije ob potoku Sopota. Ta dolina je v zgornjem delu oblikovana kot soteska. Vije se pod Svibenskim hribom. Nekoč je potok Sopota poganjal kovačka kladiva in žage. Danes je tu samo ena žaga. Se pa na začetku doline nahaja tudi tovarna Radeče Papir. Končni cilj izleta je bilo Gostišče Celestina, kamor je "za njega dni" zahajal in se mastil tudi tovariš Tito in še kak politik bi se našel.

(levo) Papirnica Radeče. (desno) Kamenje na cesti.

S polnimi želodci smo se odpravili nazaj domov, vendar ne po isti poti. Sedaj, ko so bile noge ža malo utrujene, je bila trasa temu primerna. V Sevnici smo nadaljevali naravnost, proti Blanci, kjer se cesta vije ob reki Savi in je bolj ali manj ravna.

Pogled na reko Savo in Lisco na vrhu fotografije.

M.BREZOVŠEK

mouseover