S KOLESOM PO KRKU

(30.-31.10.2010)

Malinska – Glavotok – Krk – Malinska, 56,00 km, Avs= 16,96 km/h, t= 3:17:43, Vmax= 62,0 km/h

Prav na hitro sva se z Robijem dogovorila, da greva pred praznikom še malo na kolo in padla je odločitev za otok Krk. Blizu je, pa še temperature so bile občutno višje, kot pri nas. Tudi vremenska napoved je obetala lepo vreme in termometer naj bi čez dan kazal nekje od 16 do 17 stopinj.

Počasi sva se v mrzlem sobotnem jutru spakirala, naložila kolesi v avto in jo mahnila proti Kvarnerju. Dan je bil čudovit, saj je jesensko sonce že zjutraj delalo na polno. Skozi Novo mesto proti Kočevju naju je tako spremljalo vreme polno obljub. V Delnicah pa se je stvar obrnila in sneg ob cesti ni dajal več tistega vtisa, kako lep dan bova imela. Tudi pogled nad Kvarner je le tu pa tam zasledil kak sončni žarek, saj je bilo vse polno oblakov. Nič, vseeno je bil užitek biti jeseni na morju. V Malinski sva najela apartma in malo po dvanajsti že krožila s kolesi ob obali. Najprej sva se namenila proti kampu Glavotok, ki leži na skrajno zahodnem delu otoka. Namesto po glavni cesti, sva šla do tja po markiranih planinskih poteh, ki so bile lepo prevozne. Dobro utrjen makadam ni bil ovira za cestne gume. Nizek hrastov gozd je v sebi skrival veliko kolovoznih poti, zato sva tudi malo zgrešila in nekaj časa iskala cesto proti vasi Poljica. Dvakrat je bilo treba dati kolesa na ramo. Do vasice Milohnići se je cesta malce dvigovala, nato pa sva imela čudovit spust vse do obale kampa Glavotok. Naprej pa do mesta Krk. Šla sva po stranskih cestah, skozi vasico Vrh. Do tam se je cesta spet dvigala, nato pa je sledil spet spust v mesto. Če se je prej vreme obračalo na oblačno stran, so sedaj oblaki le pustili soncu, da je končno posijalo v vsej moči. Tako je bila terasa gostilne, tik ob morju, lep kraj za postanek in kosilo. Naslednjo točko sva zaradi pozne popoldanske ure izpustila in prihranila za drugič; to je bila vas Šilo, ki se nahaja na severo vzhodnem delu otoka in ima zanimiv špičast rt, po katerem je dobila ime. Iz Krka sva jo nazaj v Malinsko mahnila kar po glavni cesti in tam sem videl presenečenja! Kolesarska steza med Krkom in Malinsko; tega pa res nisem pričakoval in lahko rečem samo pohvalne besede, saj je kolesarjenje po Krku v polni sezoni precejšnja muka za kolesarje! Nazaja v Malisnko sva prispela malo pred šesto in takoj po zahodu se je že čutilo, da je jesen tudi na morju, saj so temperature padale iz minute v minuto…

Čeprav je bilo na koncu vreme ravno obratno napovedi (več oblakov kot sonca), so bile razmere za kolesarjenje naravnost idealne: ravno prav hladno, a ob enem ravno prav toplo. Lep zaključek tedna na morju s kolesom!

M.BREZOVŠEK

1Sneg v okolici parka Risnjak.

2Na obali v Malinski (Matej in Robi).

3Čudovite gozdne poti v hrastovem gozdu.

4

Obala pri Glavotoku.

5Je še slana?

6Ko je sonce končno zmagalo bitko nad oblaki.

7Na zdravje!

8

Kolesarska pot med Krkom in Malinsko.

9Sončni zahod.


na vrh

mouseover