POHOD BREG - LISCA - BOHOR (06.02.2011)

 

Najprej smo poskrbeli za prevoz... nekaj jih je peljalo avtomobile na Jablance, kjer je bil potem konec dneva naš cilj, nato pa smo se dobili na železniški postaji v Brestanici, od koder je ob 06:19 peljal vlak za postajo Breg. Od tam smo jo mahnili na Lisco.

Na postaji.

Razbor.

Že nekaj malega sonca je pronicalo skozi modro obarvano nebo na vzhodu, ko smo naredili prve korake po cesti od postaje. Ker je bil že februar, niti svetilk nismo rabili. Lepo in sveže jutro je obljubljalo lep dan. Ko je pot naposled zapustila asfaltno cesto, je bilo svetlobe že na pretek in počasi je z vsakim korakom višje tudi zrak postajal občutno toplejši in "inverzija" je tako poskrbela, da smo na terasi Tončkovega doma bili že vsi v kratkih rokavih! Sonce je sijalo in nebo je le tu pa tam imelo na sebi kak oblaček. Po počitku smo jo mahnili na prej in le kake pol ure hoda naprej, smo že lahko opazovali Kamniške alpe, v daljavi pa celo našega očaka, ki se je mogočno dvigal ven iz Julijcev. Pogled, naravnost brez besed!

Pogled na Julijce levo zadaj in Kamniške alpe desno.

Teloh.

Pravi (že) pomladanski utrinek!

Naslednja postaja je bila gostilna Zupan, nato pa smo se spustili v dolino, v bar pri Pipanu, kjer je bil čas za drugo malico. Ob dveh smo se že dvignili nazaj na višje položaje in sicer v vas Mrzla Planina, kjer smo videli celotno pot nazaj. Od tam pa na Zaloške travnike, kjer je bil spet čudovit pogled, tokrat že na Krško polje. Ob pol petih, pa smo končno prispeli na kočo na Bohorju, kjer pa nas je že čakal konkreten obrok: ene vampi, druge pa pečenice!

Pogled na Snežnik v daljavi.

Panorama...

Počitek na Zaloških travnikih.

Prispeli na najvišji vrh Bohorja, Veliki Javornik, 1023 m.

Bili smo z leve zgoraj: Marjana, Boris, (natakarica), Zoran, Nataša, Boštjan, Stanči, Matej, Ladi, Robi, Branko, Jos, Martin in Andreja.

M.BREZOVŠEK

mouseover